Slavski nadstolnjak – Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac

1,500.00 din (sa PDV-om)

Sveti Vasilije smatra se jednim od najvećih srpskih svetaca, slavi se kao veliki čudotvorac, a njegova dela poznata su i van granica Srbije. Čuda koja se događaju pri molitvi Svetom Vasiliju su nebrojana.

Dizajnirao Poklonmania
Compare
Šifra proizvoda: SNVASILIJE Kategorija:

Ako tražite idealan poklon za slavu, umesto standardnih poklona odlučite se da poklonite poklon sa motivom svetitelja – Vasilija Ostroškog. Verujemo da će se svečar – domaćin izuzetno obradovati Vašem poklonu i da će ga dugo čuvati i koristiti.

Nadstolnjak je od damasta (100% pamuk) dimenzija 69x69cm, sa likom svetitelja i kratkim žitijem.

* predmete (ikone) sa likovima svetih neophodno je osveštati u hramu, pitajte o tome svoga paroha

Osnovno o Svetom Vasiliju ostroškom čudotvorcu

Svet Vasilije Ostroški se slavi 29. aprila po julijanskom, odnosno 12. maja po novom (gregorijanskom) kalendaru . Rodom je iz Popova Sela u Hercegovini, od roditelja prostih no blagočestivih. Od malena beše ispunjen ljubavlju prema Crkvi Božjoj, a kada poodraste ode u Trebinjski manastir Uspenija Bogorodice i primi monaški čin. Kao monah ubrzo se proču zbog svog ozbiljnog i retkog podvižničkog života. Jer nalagaše na sebe podvig za podvigom, sve teži od težega. Docnije bi izabran i posvećen za episkopa Zahumskog i Skenderijskog, mimo svoje volje. Kao arhijerej najpre stanovaše u manastiru Tvrdošu, i odatle kao pastir dobri utvrđivaše stado svoje u veri pravoslavnoj, čuvajući ga od svirepstva turskog i lukavstva latinskog. A kada bi i suviše pritešnjen neprijateljima, i kada Tvrdoš bi razoren od Turaka, preseli se Vasilije u Ostrog, gde se tvrdo podvizavaše ograđujući stado svoje bezprestanim i toplim molitvama svojim. Prestavi se mirno Gospodu, u XVI veku, ostavivši svoje cele i celebne mošti, neistrulele i čudotvorne do dana današnjega. Čudesa na grobu sv. Vasilija su bezbrojna. Ka njegovim moštima pritiču i hrišćani i muslimani, i nalaze iscelenja u najtežim bolestima i mukama svojim.

Poklonici i danas dolaze u velikom broju iz svih naših krajeva Ostroškom Čudotvorcu, bez obzira na veroispovest i nacionalnu pripadnost. Dolaze, štaviše, i iz inostranstva. Kraj kivota Svetiteljevog uznose se molitve i na našem i na stranim jezicima. Mnogi donose decu da krste baš ispred moštiju Svečevih, i mnogi nazivaju decu imenom Vasilijevim, a mnogi tu sklapaju brak, ili se ispovedaju i pričešćuju, ili traže da im se čitaju molitve za zdravlje, za isceljenje, za spasenje. Mnoge se žrtve i prilozi donose Svetom Ocu pod Ostrog, ali su najveće one žrtve iskrenog pokajanja i očišćenja srca pred Bogom i Svetim Vasilijem. Njega čak i bezbožnici poštuju, i sa strahom njegovo ime spominju. Jer svi znaju da se sa Svetim Vasilijem nije moglo šaliti, ni za života ni posle smrti.

Težina 0.15 kg
Dimenzije 69 x 69 cm

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će te ostaviti utisak “Slavski nadstolnjak – Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Enter your keyword