Slavski nadstolnjak – Sveti Trifun

1,500.00 din (sa PDV-om)

Dizajnirao Poklonmania
Compare
Šifra proizvoda: SNTRIFUN Kategorija:

Nadstolnjak od kvalitetnog damasta dimenzija 70x70cm sa štampanim motivom Svetog trifuna i kratkim žitijem. Zanimljiv i nesvakidašnji poklon za slavu.

Ko je bio Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara, voćara i iscelitelj bolesnika od pluća i demonske opsednutosti ?

Veliki hrišćanski svetitelj i mučenik Sveti Trifun se proslavlja 14 februara (1 februara po crkvenom kalendaru) – Trivundan. To je velika slava mnogih porodica i vinogradara, kalemara, voćara. Sveti Trifun je zaštitnik grada Kotora u kojem su boravile njegove svete mošti. Kao svog patrona slave ga i gostioničari. Zbog običaja orezivanja vinove loze, u nekim delovima istočne Srbije svetog Trifuna zovu i Orezač ili Zarizoj.

Na ikonama se Sveti Trifun predstavlja kao mladić u svečanoj odeždi koji u desnoj ruci drži krst a u levoj ruci granu vinove loze ili kalemarski nož za odsecanje grozdova. Otuda vinogradari za uspeh svog posla mole za blagoslov Svetog Trifuna i svaki voćar ili vinogradar hrišćanin u svojoj kući ili vinariji ima obavezno ikonu Svetog Trifuna.

Na današnji dan se Svetom Trifunu uznose molitve i čita Akatist da groždje i voće dobro rodi, da godina bude plodna a i da se bolesnici od gušobolje i bolesti pluća iscele, kao i djavoimani – oni koji su opsednuti demonima. Sveti Trifun je veliki iscelitelj i pomagač vrednim ljudima.

Pravoslavna crkva je ustanovila naročiti molitveni čin koji se vrši na njivama i baštama ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih poljskih štetočina. Pri ovom činu se uzme zejtin iz kandila Svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd i čita molitvu.

Sveti Trifun nema nikakve veze sa Danom zaljubljenih, uvezenim neznabožačkim praznikom sa zapada. Njegova ljubav i briga za naše duše je svakodnevna i ne prestaje ni jednog trena. Takodje, Sveti Trifun nije isto što i Sveti Valentin. Sveti Valentin je takodje hrišćanski svetitelj priznat od hrišćanske crkve i Pravoslavna Crkva ga proslavlja tokom leta, dok ga rimokatolička proslavlja istog dana kada i mi Svetog Trifuna.

Težina 0.15 kg
Dimenzije 69 x 69 cm

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će te ostaviti utisak “Slavski nadstolnjak – Sveti Trifun”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Enter your keyword