Slavski nadstolnjak – Sveti prorok Ilija

1,500.00 din (sa PDV-om)

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik, ka i na sve pravoslavne praznike ne radi u polju.

Dizajnirao Poklonmania
Compare
Šifra proizvoda: SNILIJA Kategorija:

Nadstolnjak od damasta sa Ikonom Svetog Ilije i kratkim žitijem

2.avgust je, žurite na slavu, a domaćinu još niste kupili poklon. Umesto standardnih poklona odlučite se da mu poklonite poklon sa motivom zaštitnika kuće – Svetoga Ilije. Verujemo da će se domaćin izuzetno obradovati vašem poklonu i da će ga dugo čuvati i koristiti.

  • Dimezija nadstolnjaka 70x70cm
  • Materijal : damast
  • Vrsta štampe : DTG preslikač + sito štampa

Verovatno najlepši mogući poklon za krsnu slavu koji možete da zamislite.

Osnovno o životu Svetoga Ilije

Bio je rodom iz Aronoba iz grada Tesvita. Predanje kaže da je Ilija rođen u gradu Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista (816. godine). Po predanju, kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah je video oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile ognjene. Mladost je proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji.

Tadašnji car Ahav, pod uticajem svoje žene Jezavelje, beše napustio veru Mojsijevu i umesto Jehove slavio tuđe bogove. Prorok Ilija suprotstavio se caru prebacivši mu otpadništvo i prorokovao sušu i glad zbog slavljenja tuđih bogova. Činio je čuda kroz koja je Bog pokazivao Izrailjcima svoju pravednost. Zbog nepravdi koju je car činio narodu i gramzivosti Ilija mu je prorekao da će njemu i njegovoj ženi psi lizati krv posle smrti, što se i obistinilo.

„Prorok Ilija išao je po Hananu u pratnji svog učenika Jelisija. Kad stigoše u Jerihon, na oči pedeset drugih proroka, udari plaštom po Jordanu i voda se razdvoji na dve strane. Kad pređoše na drugu obalu, podiže se grdan vihor, ognjena kola sa ognjenim konjima rastaviše ih i u vihoru odnesoše Iliju na nebo“. Sveti Ilija, prema tome, nije umro(telesno) već je živ otišao(vaznesem ognjenim kolima) na nebo.

Pogrešno je verovanje da se za Svetog Iliju ne sprema koljivo zato što je ovaj svetac živ. Svi su svetitelji živi i nalaze se pred Gospodom kao naši zastupnici.

Koljivo se sprema kao žrtva zahvalnosti Bogu, a u spomen svetitelja koga slavimo, kao i za uspomenu na one naše pretke koji su u veri živeli, i na one koji su za veru dali svoje živote.

Težina 0.15 kg
Dimenzije 69 x 69 cm

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će te ostaviti utisak “Slavski nadstolnjak – Sveti prorok Ilija”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Enter your keyword