Slavski nadstolnjak – Sveti Marko

1,500.00 din (sa PDV-om)

Nadstolnjak sa Ikonom i žitijem Svetoga Marka, izrađen od kvalitetnog damasta, dimenzija 70x70cm, štampan tehnologijom sito preslikača i DTG štampe, što garantuje kvalitetan otisak i dugotrajnost.

Dizajnirao Poklonmania
Compare
Šifra proizvoda: SNMARKO Kategorija:

Apsolutno unikatan i jedinstven slavski poklon – nadstolnjak sa motivom Svetoga Apostola i Jevanđelista Marka i kratkim opisom života.

Nadstolnjak je izrađen od kvalitetnog damasta, dimenzija 70x70cm, štampan tehnologijom sito preslikača i DTG štampe, što garantuje kvalitetan otisak i dugotrajnost.

Život svetoga Marka

Bio je saputnik i pomoćnik apostola Petra koji je u svojoj poslanici Marka nazvao svojim duhovnim sinom. Kad je Marko bio sa Petrom u Rimu, zamoliše ga vernici da im napiše spasonosnu nauku Gospoda Isusa i Njegov život i čudesa.

Marko je napisao Sveto Jevanđelje koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito, i tada Marka postavio za episkopa i propovednika u Misiru. Misir je u to vreme bio u mraku neznaboštva, gatarstva i idolopoklonstva, ali je Marko uz pomoć Božju posejao seme hrišćanstva po Liviji, Amonikiji i Pentapolju.

Iz Pentapolja došao je Marko u Aleksandriju i tu osnovao crkvu, postavio episkopa, sveštenike i đakone, te i ovde učvrstio hrišćanstvo. Svoje propovedi potkrepljivao je mnogim čudesima i dobrim delima. Bežao je od progona u Pentapolj, a potom ponovo u Aleksandriju.

Neznabošci su tada uhvatili Marka i uz silne pogrde vukli ga ulicama Aleksandrije. Sav ranjav i krvav dospeo je u tamnicu gde mu se javio anđeo nebeski, a potom i Gospod Isus krepeći ga rečima: „Mir tebi Marko, jevanđeliste moj!“ Marko ja odgovorio:“Mir i Tebi Gospode moj, Isuse Hriste!“

Zlobni ljudi su sutradan izvukli Marka iz tamnice i ponovo ga vukli po ulicama i ponovo vikali: „Povucimo vola u obor“.

Iznuren i izmožden, Marko je izustio: „U ruke tvoje, gospode, predajem duh moj“, i umro, 8. maja (25. aprila) 68. godine u Aleksandriji.

Sarkofag sa moštima svetoga Marka nalazi se u Veneciji u crkvi posvećenoj ovom jevanđelisti.

Težina 0.15 kg
Dimenzije 69 x 69 cm

Enter your keyword