Slavski nadstolnjak – Sveti Jovan Krstitelj

1,500.00 din (sa PDV-om)

Ako domaćin slavi Svetoga Jovana Krstitelja i preteču Gospodnjeg, sigurno nećete pogrešiti ako mu kupite ovaj nadstolnjak koji je izrađen od kvalitetnog damasta, sa likom Svetoga Jovana i njegovim žitijem.

Dizajnirao Poklonmania
Compare
Šifra proizvoda: SNJOVAN Kategorija:

Kada odlazite nekome na slavu, veoma je teško odlučiti se kakav poklon uzeti. Naravno, uvek možete kupiti flašu kvalitetnoga vina i pakovanje kafe, ali ako ste u potrazi za nečim što je unikatno, i što nije za jednokratnu upotrebu, došli sta na pravo mesto !

Ako domaćin slavi Svetoga Jovana Krstitelja i preteču Gospodnjeg, sigurno nećete pogrešiti ako mu kupite ovaj nadstolnjak koji je izrađen od kvalitetnog damasta, sa likom Svetoga Jovana i njegovim žitijem.

Možete biti sigurni da će se domaćin ovakvome poklonu obradovati, kao i da će ga čuvati i koristit dugi niz godina.

Osnovno o Svetom Jovanu

Srpska pravoslavna crkva i vernici praznuju 20. januara dan Svetog Jovana Krstitelja.
Sveti Jovan je bio savremenik Hristov i njegov rođak, po telu, jer je majka Jovanova bila tetka majci Isusovoj. Otac Jovanov bio je sveštenik Zaharije, a majci njegovoj bilo je ime Jelisaveta.

Kad se navršilo vreme da se ispune reči anđela Gavrila data Zahariju, Jelisaveta je zaista i rodila sina. Bilo je to 7. jula (24. juna) i taj se dan praznuje pod imenom Ivanjdan. Kada je, po tadašnjem običaju, trebalo izvršiti obrezivanje i dati ime detetu, rodbina počne navaljivati da se detetu da očevo ime; ali najzad upitaše i oca, da čuju da li se on slaže. Zaharije, koji je pre toga bio onemeo, uze jednu tablicu i zapisa:
„Neka mu je ime Jovan!“, i čim je ovo napisao, jezik mu se razveza, te poče govoriti. Zaharije proreče da će to dete biti prorok, koji će ići pred Bogom i pripremati mu put.

Još od rane mladosti Jovan je želeo usamljenički, pustinjski život. Zato kad odraste, odvaži se i ode u pustinju, u predele oko donjeg toka reke Jordana. Tu, u samoći, sav se predao Bogu i svom pozivu. Živeo je jednostavno: hranio se akridima (bubama sličnim skakavcima) i medom od divljih pčela, a odevao se u haljinu od kostreti, načinjenu od kamilje dlake, preko koje se opasivao kaišem. Visokog rasta, crne kose i brade, mršavog i preplanulog lica od sunca, ulivao je strah svojom pojavom.

Jovan poče otvoreno propovedati i govoriti protiv ljudskih mana i nevaljalstava i pozivati ljude da se kaju i popravljaju. Koliko je njegov izgled bio strašan, jos strašnije su bile njegove reči, kojima je šibao svako zlo.
Kada se Jovan pročuo, počeše kod njega dolaziti ljudi sa svih strana, da ga vide i čuju njegove besede, a mnogi su dolazili da ga pitaju i traže savete. Tako ga neki zapitaše: „Šta treba da radimo pa da zadobijemo milost Božiju?“, a on im odgovori: „Ko ima dve haljine, neka jednu dade onome ko nema ni jednu, a ko ima dosta hrane, neka podeli onome ko nema ni malo“.
Mitari, poreznici, upitaše ga šta njih savetuje, a on im reče: „Ne preopterećujte narod dabžinama, već naplaćujte onoliko koliko je po zakonu“.
Vojnike je podučavao da ne tiranišu, već da štite narod, a naučenjake onog vremena, tzv. fariseje i sadukeje, koji su se mnogo ponosili svojom mudrošću i gospodstvom, prekorevao je rečima:
„Bog se gnjevi na vas! Pokajte se i stvorite rod dobrih dela, a nemojte se ponositi samo time što ste potomci Avramovi, jer vam kažem, da Bog može i od kamenja ovog stvoriti decu Avramovu. Pogledajte! eno sekira stoji kod korena drveta, i svako drvo koje ne radja dobra roda, odseći će se i u vatru baciti!“

U to vreme dođe i Isus na Jordan Jovanu da ga krsti, Jovan se začudi pa mu reče: „Ta Ti mene treba da krstiš, a Ti dolazis da ja krstim Tebe?.“ Isus mu kratko odgovori da tako treba da bude, te ga Jovan odmah krsti.

Razvrat rimskog društva beše u to vreme dostigao vrhunac. Irod Antipa, carski namesnik Galileje i Pereje (dve oblasti u Palestini) ode jednom u goste svome bratu Filipu, koji je takođe bio carski namesnik u drugoj oblasti, i tu se zaljubi u Filipovu ženu Irodijadu, svoju snahu, i ona u njega. Irod otera svoju ženu, koja je bila kći arapskog cara Arete i uze za ženu Irodijadu, koja mu dovede i svoju kćer Salomiju. Sve je ovo bilo još za života Filipova.

Braneći javni moral, Jovan počne protestovati i javno izobličavati ovakav postupak. Irod najpre nije smeo napasti Jovana, jer ga je i sam poštovao, a plašio se i pobune naroda, ali ipak naredi da Jovana uhvate i bace u tamnicu.
Irodijada je Jovana smrtno mrzela i smišljala kako da ga ubije.
Jednom pozva Irod na proslavu dana svog rođenja sve svoje vojvode i činovnike i priredi veliko slavlje.
Tada se Irodijada doseti da je zgodan trenutak da se oslobodi svog opasnog neprijatelja, i reče svojoj kćeri da od Iroda zatraži Jovanovu glavu na tanjiru!

Irod naredi da dželat ode u tamnicu i poseče Jovana Krstitelja.

Tako je završio svoj život Jovan Krstitelj, na dan 29. avgusta (11. septembra, po novom kalendaru), koga dana je određen praznik pod imenom Usekovanje, tj. Usecenje glave Jovana Krstitelja. Taj dan se provodi u strogoj uzdržljivosti i postu. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer ta boja podseća na Jovanovu prolivenu krv.
Sveti Jovan je poslednji veliki prorok. On se naziva Preteča jer se pojavio pre Hrista i počeo pripremati ljude za njegovu nauku. Krstitelj se naziva zato što je krstio Gospoda Isusa Hristosa. Sveti Jovan je primer karaktera čvrste volje, odvažnosti, pravižnosti, istine i poštenja.

Na ikonama se Jovan slika kako krštava Isusa na Jordanu, ili kako stoji i desnom rukom pokazuje na nebo, a u levoj drži dug krstasti stap, preko koga stoji traka sa ispisanim rečima: „Pokajte se jer se približava carstvo nebesko“, ili, u desnoj ruci drži poveći tanjir i na njemu odsečenu glavu, kao simbolični znak svoje smrti.

Težina 0.15 kg
Dimenzije 69 x 69 cm

You may also like…

Enter your keyword