Slavski nadstolnjak – Sveti Dimitrije Solunski

1,500.00 din (sa PDV-om)

Umesto standardnih poklona odlučite se da mu poklonite poklon sa motivom krsne slave – SVETOG DIMITRIJA. Nadstolnjak od damasta u dimenzijama 70 x 70 cm sa motivom SVETOG DIMITRIJA.

Dizajnirao Poklonmania
Compare
Šifra proizvoda: SNDIMITRIJE Kategorija:

Nadstolnjak od damasta u dimenzijama 70 x 70 cm sa motivom SVETOG DIMITRIJA

8.novembar je, žurite na slavu, a domaćinu još niste kupili poklon. Umesto standardnih poklona odlučite se da mu poklonite poklon sa motivom krsne slave – SVETOG DIMITRIJA. Verujemo da će se domaćin izuzetno obradovati vašem poklonu i da će ga dugo čuvati i koristiti.

Osnovno o svetitelju

Srpska pravoslavna crkva 8. novembra obeležava krsnu slavu Svetog Dimitrija Solunskog i Mirotočivog ili kod nas Srba poznatiju kao Mitrovdan.
Solunskim ga zovemo jer je rođen u Solunu, 280.g. Bio je jedino dete svojih blagorodnih roditelja. Otac ovog svetitelja bio je vojvoda i kada je on umro hristoborni Maksimijan postavio je sv. Dimitrija umesto oca za solunskog vojvodu.
Posebno carevo naređenje odnosilo se na progon hrišćana. Naređeno je bilo rušenje crkava i spaljivanje svetih knjiga, lišavanje hrišćana građanskih prava, službe, časti, zaštite zakona, a oslobođeni robovi gubili bi slobodu ukoliko bi i dalje ispovedali Gospoda Hrista.Drugim carskim ukazom vrgnuti su u tamnicu ne samo vernici već i sveštenoslužitelji, a trećim su hrišćani podvrgavani najstrašnijim mučenjima ukoliko bi odbili da prinesu žrtve idolima.
Ali, Dimitrije je, suprotno naredbi, čak javno ispovedao svoju veru u Hrista. Car je to saznao, stavio Dimitrija u tamnicu, a nakon nekoliko dana vojnici su kopljima izboli svetitelja, iako su ga našli na molitvi.
Hrišćani su kradom sahranili njegovo telo i na tom grobu su se mnogi isceljivali. Nad tim grobom podignuta je mala crkva, a nekakav velmoža Leontije nakon što se izlečio od teške bolesti, podigao je nad svetiteljevim moštima mnogo veću crkvu 413. g. I danas se unutar crkve mogu videti delovi rimskog zatvoa gde su Rimljani držali Svetog Dimitrija i pogubili ga. Unutar crkve nalazi se sarkofag sa njegovim moštima.

Zašto ga zovu sv. Dimitrije Mirotočivi?
Po predanju, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi. Crkveni spisi navode da je potom sveti Dimitrije “bdeo nad tim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća”, a i danas se veruje u lekovitost njegovih moštiju.

Težina 0.15 kg
Dimenzije 69 x 69 cm

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će te ostaviti utisak “Slavski nadstolnjak – Sveti Dimitrije Solunski”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Enter your keyword