Slavski nadstolnjak – Sveti Velikomučenik Georgije – Đurđic

1,500.00 din (sa PDV-om)

U narodu postoji nepisano pravilo da oni koji slave Đurđic, za slavsku ikonu uzimaju ikonu Sv. Đorđa na kojoj je prikazan svetitelj bez konja, kako stoji sa mačem ili kopljem u desnoj ruci.

Dizajnirao Poklonmania
Compare
Šifra proizvoda: SNDJURDJIC Kategorija:

16.novembar je, žurite na slavu, a domaćinu još niste kupili poklon. Umesto standardnih poklona odlučite se da mu poklonite poklon sa motivom zaštitnika kuće – SVETOG ĐORĐA. Verujemo da će se domaćin kome budete namenili ovaj poklon izuzetno obradovati vašem poklonu i da će ga dugo čuvati i koristiti.

Nadstolnjak je izrađen od damasta, dimenzija 70×70 cm.

Osnovno o svetiteljui običajima za ovaj praznik

Po brojnosti svečara na osmom mestu slava kod Srba. Ovog dana Crkva praznuje prenos moštiju Sv. Georgija, Sv. Đorđa, Sv. Đurađa, iz Nikomidije u grad Lidu Palestinsku. Prenos je izvršen po ličnoj želji svetitelja, koji je pre mučeničkog stradanja poželeo da počiva u rodnom kraju i kod svojih najbližih. U vreme cara Konstantina, pobožni Hrišćani su sazidali prelep hram posvećen Svetom Đorđu u Lidi, i po osvećenju tog hrama, preneli su, i u tom hramu pohranili mošti svetitelja i velikomučenika Hristovog. Taj hram je dva puta porušen, ali i obnovljen. Prvo rušenje se desilo 1010. godine, a obnovljenje na sam praznik Đurđic, i zbog toga se ovaj praznik ponekad naziva i Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija. Drugi put, hram su porušili muhamedanci u vreme trećeg krstaškog rata, a obnovljen je 1872. godine.
U narodu postoji nepisano pravilo da oni koji slave Đurđic, za slavsku ikonu uzimaju ikonu Sv. Đorđa na kojoj je prikazan svetitelj bez konja, kako stoji sa mačem ili kopljem u desnoj ruci. A oni koji slave Đurđevdan, za slavsku ikonu koriste onu na kojoj je Sv. Đorđe prikazan na konju, kako kopljem probada aždaju.
Đurđic se proslavlja isto kao i sve druge Krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i osveštanjem koje obavlja sveštenstvo Crkve. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan (sreda, petak), sprema se posna trpeza. To je nepokretni praznik. Dani od Đurđica do Mratindana nazivaju se mratinci ili vučji dani.

Težina 0.15 kg
Dimenzije 69 x 69 cm

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će te ostaviti utisak “Slavski nadstolnjak – Sveti Velikomučenik Georgije – Đurđic”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Enter your keyword