Slavski nadstolnjak – Sveti Arhangel Mihajlo

1,500.00 din (sa PDV-om)

Aranđelovdan (Pravilno se kaže : Sabor Svetog Arhangela Mihaila) je dan koji je Crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila. Sveti arhangel Mihailo je i zaštitnik srpske kraljevske loze Nemanjića.

Dizajnirao Poklonmania
Compare
Šifra proizvoda: SNMIHAJLO Kategorija:

Približava se 21.novembar, Vi se sprema za odlazak na slavu, a domaćinu još niste kupili poklon. Umesto standardnih poklona odlučite se da mu poklonite poklon sa motivom zaštitnika kuće – ARHANĐELA MIHAILA(*1). Verujemo da će se domaćin izuzetno obradovati vašem poklonu i da će ga dugo čuvati i koristiti.

Nadstolnjak je od čistog pamuka (100% damast), dimenzija 70 x 70 cm(*2), sa štampom otpornom na pranje i peglanje – sa ikonom i molitvom Svetom Arhangelu Mihajlu.

Osnovno o Svetom Arhangelu Mihajlu

U strogoj anđelskoj hijerarhiji, gde vlada savršena jednodušnost u poslušnosti nižih činova višim, za vojvodu je izabran Arhanđel Mihailo, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele otpale od Boga, koje je Lucifer povukao sa sobom u propast. Uvek se javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji. Svaki narod ima svog angela hranitelja, zapravo, svaki hrišćanin ima svog angela hranitelja i čuvara, te stoga moramo imati na umu da, šta god činimo ili mislimo, javno ili tajno, to činimo u prisustvu svog angela. A na dan Strašnog Suda sabraće se ogromno mnoštvo angela nebesnih oko prestola Hristova i objaviće se dela, reči i misli svakog od nas, a tada neka nas Bog pomiluje i neka nas spase molitvama Svojim, sveti Arhistratig Mihail i bestelesne nebesne sile.

Na ikonama Arhanđel Mihailo je predstavljen kako u svojoj desnoj ruci drži koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palmovu grančicu. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne sprema se žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer se žito priprema za duše predaka, a ne za dušu sveca, koji je pred Bogom živ (zapravo pred Bogom su svi živi, bilo na ovom, bilo na onom svetu).
Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada. Ako pada u sredu ili petak, onda trpeza treba da bude posna, a žito je obavezno. Po narodnom verovanju slavi se i jesen zato što je kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima. Kaže se da kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća. Bolesnici ovog dana ozdravljaju. U nekim krajevima Srbije, Mihailo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

(*1) dimenzija materijala je 70x70cm, ali zbog poruba nadstolnjak je za nijansu manji : 69x69cm
(*2) predmete (ikone) sa likovima svetih neophodno je osveštati u hramu, pitajte o tome svoga paroha

Težina 0.15 kg
Dimenzije 69 x 69 cm

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će te ostaviti utisak “Slavski nadstolnjak – Sveti Arhangel Mihajlo”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Enter your keyword